René’s Kaasplankje

Tijdens de netwerkavond op 9 november 2017 kregen we een snelcursus ‘mindful kaas eten’, verzorgd door René Kuurman van de kaasboer Alexanderhoeve (winkelcentrum De Gaard). Hij trakteerde ons op de volgende kazen:

Petit Fiancé
De kleine verloofde van de Pyreneeën. Een geitenkaas, waarvan de paté zacht is. De met zeezout gewassen korst geeft deze bijzondere geitenkaas een delicate smaak. Dit kleine kaasje is het product van echte liefde. Op latere leeftijd heeft de kaaskluizenaar Philippe Garros zijn vrouw leren kennen. Tegelijkertijd ging de grootste wens van zijn vrouw, voormalig operazangeres geëmigreerd vanuit Canada, in vervulling. MarieSuzanne wilde graag kaasmaken in Frankrijk. Ze zijn samen getrouwd en hun eerste gezamenlijk geproduceerde kaas is deze Petit Fiancé. Beide hadden een voorliefde voor de Reblouchon, waar hij zijn uiterlijke kenmerken van heeft.

Delice de Bourgogne
Een triple crème kaas uit de Bourgogne. Zeer zachte romige kaas met een licht zoute finish. De kaas is een brie-achtige soort, maar veel complexer. Er wordt tot drie keer toe extra room aan de kaas toegevoegd. Waardoor de kaas eet alsof het roomijs is, het smelt in je mond.

Langres AOC
Ook wel de belastingontduiker genoemd. Zijn uiterlijk kenmerkt dan ook zijn verleden. De kaas werd verstopt voor de belastinginners en kon daardoor niet gekeerd worden. Daardoor ontstond in een ingezakte kaas.De kaas wordt gemaakt rond het plaatsje Langres in het departement Champagne-Ardenne. De kaas wordt met de hand met pekel ingewreven en tijdens de rijping wordt er een kuiltje in de kaas gedrukt. De kaas geeft een heerlijk mondgevoel, net als chocolade.
Zijn smaak is vol, fruitig en speelt licht met uw verhemelte. Het kuiltje dat ontstaat tijdens de rijping kunnen we lekker vullen met bijvoorbeeld cognac en een nachtje laten staan.

Thybo
Mooie harde kaas uit Jutland Denemarken, waar een kleine kaasmakerij, Thise Mejeri, zit die zijn kazen uitsluitend van Jersey koeienzuivel maakt op Biologische wijze. In een Deens museum heeft men in de archieven oude recepten gevonden van een kaas zoals deze vroeger gemaakt werd. Dit heeft Thise geïnspireerd tot de moderne versie van Thybo; kaas gemaakt van biologische melk van de boeren in Thy. Thy is het grootste en oudste nationaal park van Denemarken en ligt aan de noordwest kust van Jutland. De koeien lopen hier in een ruig duingebied waar ze vooral mals gras eten, maar ook allerlei wilde kruiden en planten. Dit komt de smaak van de melk ten goede. De melk wordt gelukkig niet zouter doordat de koeien langs de zeekust lopen. In tegendeel, de smaak van Thybo is licht zoetig en pikant.

Kornblume Blau Bio
Zeer toegankelijke blauwader kaas van dezelfde kaasmakerij uit Denemarken. Het zuivel is zeer romig en voelt als boter in je mond die langzaam smelt. Het zuivel is licht zoetig wat mooi past bij het pittige van de blauwader.