Coby Ouwehand

Rouwbegeleider

Rouw en verlies:
Ieder mens heeft te maken met rouw en verlies, zoals bijvoorbeeld door een overlijden, een scheiding, ziekte of werkloosheid. Soms lukt het niet op eigen kracht of met steun van anderen om te gaan met een verlies waardoor het rouwproces vastloopt of verstoord raakt.

Eten en koken:
Als rouwbegeleider ga ik bij de cliënt(en) thuis de keuken in om samen een lunch of het avondeten voor te bereiden en de maaltijd te delen. Al gaandeweg deze activiteiten wordt er een sfeer van vertrouwen opgebouwd en ontstaat het gesprek. Als cliënt heb je iets om handen en kan er soms even afleiding zijn om op verhaal te komen. En zeker in tijden van rouw is het van belang om goed voor jezelf te zorgen en jezelf in figuurlijke zin ook te blijven voeden. Alternatieven voor het koken zijn wandelen of reguliere gesprekken.

Passie:
Ik heb een grote liefde voor wat mensen beweegt: wat maakt dat zij tot bepaalde keuzes komen en wat voor betekenis geven zij aan wat ze hebben meegemaakt in hun leven. In de ontmoetingen met cliënten ben ik elke keer weer onder de indruk dat door de gesprekken er weer iets van binnen begint te stromen: een overtuiging die is vast gaan zitten of een verlangen wat onopgemerkt is gebleven.

Deskundigheid:
Na vele jaren in de jeugdhulpverlening te hebben gewerkt, heb ik gekozen voor het vak van rouw- en verliesbegeleider. Tijdens mijn loopbaan heb ik diverse opleidingen gevolgd waaronder de opleiding ‘Omgaan met verlies’ bij het Land van Rouw. Mijn sterke punten bij het begeleiden zijn: het benoemen van wat ik bij de cliënt ervaar, het horen van wat er tussen de regels door wordt gezegd en het op een rustige manier bieden van vertrouwen en houvast.

 

Socials